遊記

田下魚翁 (201207Facebook)

  儘管疫情嚴峻,都要生活如常,車船聯運由大嶼山去到清水灣半島康城站起步,諗住上釣魚翁,點知峻瀅後山擋土牆維修緊,此路不通。退而求其次,環保大道行過大赤沙上郊遊徑,順路Q埋大赤沙枝標,到頂時見一洋人又喺度影緊枝標,交談之下,原來係同好,不過佢用紙地圖搵標,咁就梗係介紹個網上地圖畀佢啦!傾傾吓,May May Chiang 又係因為封路關係喺相同方向上嚟,傾兩句加合照之後就各奔前程。
  入到郊遊徑向南行,Q埋田下山枝標先去大廟,安心出行碼無孔不入,大廟有不在話下,連公廁都有埋先盞鬼,大廟碼頭有燈標同潮汐站,順便落去睇吓人釣魚。上返大廟坳落布袋澳,好耐冇嚟過,除咗間洪聖宮,其餘冇乜印象,布袋澳咁細,都有兩個有燈標嘅碼頭,有間福德祠,有間廢棄嘅南燊學校,當然仲有好多海鮮酒家。
  下一站大坑墩,長長嘅馬路,都係搵小巴代步,可以慳返啲時間臨尾行出地鐵站。搭咗程車,大坳門去大坑墩就唔覺遠,上到全港最有氣派嘅測量控制點,見人多影唔到相,咪食咗嘢先影囉,冇瓦遮頭,啲人唔捱得幾耐曬太陽啫。搞掂哂續上鵝死雞、大嶺峒,點到即止落返大坳門,跟住上返今朝冇上嘅釣魚翁。
  士多後面上山,為咗慳時間,決定由東脊上,東崖個路口,有心人拉哂尼龍草,提示一般人咪亂闖。上到頂,好多人喺度流連,平日都咁,假日真係不堪想像。人多地方,不宜久留,過埋廟仔墩,接返郊遊徑,孟公屋落坑口站,咁就一日行程。

二零二零年十二月七日
康城站,峻瀅,環保大道,大赤沙,大赤沙脊79M矮標,大赤沙(205M),郊遊徑187M矮標,田下山(273M),大廟,大廟灣碼頭(S14),布袋澳,洪聖宮,布袋澳碼頭(S13),布袋澳二號碼頭(S5),南燊學校,布袋澳小巴站。(9.06km)
大坳門,大坑墩(104M),餓死雞(263M),大嶺峒(291M),大坳門,釣魚翁東脊,釣魚翁(344M),廟仔墩,孟公屋,坑口站。(10.2km)

標準

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s